Plastične cisterne za vodu su veoma popularan izbor za skladištenje vode, kako za kućnu upotrebu tako i za komercijalne namene. One su dostupne u različitim veličinama i oblicima, kao i u različitim materijalima, a podjednako su pogodne za upotrebu i u unutrašnjosti i na otvorenom. U ovom tekstu, usredsredićemo se na razlike između podzemnih i nadzemnih plastičnih cisterni za vodu.

Podzemne cisterne su dizajnirane za instalaciju ispod zemlje, što ih čini idealnim za upotrebu u prostorima gde je dostupnost prostora ograničena. One se obično koriste za prikupljanje kišnice, ali su pogodne i za skladištenje vode iz vodovoda ili bunara. Ove cisterne su izrađene od čvrstog i trajnog HDPE materijala koji omogućava da se postave ispod zemlje bez rizika od oštećenja. Zahvaljujući ovom materijalu, podzemne cisterne su otporne na koroziju i neće rđati kao metalne cisterne.

Nadzemne cisterne su dizajnirane za instalaciju na površini, što ih čini lakšim za postavljanje i održavanje u poređenju sa podzemnim cisternama. Ove cisterne su idealne za kućnu upotrebu, ali su takođe popularne u poljoprivrednim i industrijskim postrojenjima. Nadzemne cisterne mogu biti napravljene od plastike, metala ili betona, ali plastične cisterne su često preferirane zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na koroziju. Osim toga, one su lako prenosive i mogu se postaviti na bilo kojoj ravnoj površini, bez potrebe za posebnom pripremom terena.

Razlike podzemnih i nadzemnih cisterni

Jedna od prednosti nadzemnih cisterni je njihova vidljivost, što omogućava lakše praćenje nivoa vode i praćenje bilo kakvih problema. Nadzemne cisterne mogu biti instalirane na krovovima zgrada, što im omogućava prikupljanje kišnice sa velikih površina. Ove cisterne su takođe idealne za upotrebu u slučajevima kada je potrebno brzo pristupiti vodi, kao što su situacije u vanrednim situacijama.

Jedna od najvećih razlika između podzemnih i nadzemnih cisterni je količina vode koju mogu da skladište. Podzemne cisterne su obično veće od nadzemnih, što znači da mogu da skladište veće količine vode. Međutim, nadzemne cisterne su odlične za kućnu upotrebu jer su manje i ne zauzimaju puno prostora. One su idealne za upotrebu u situacijama kada je potrebno samo mali kapacitet vode, kao što je zalivanje biljaka u bašti ili za korišćenje u kuhinji.

Podzemne cisterne takođe imaju prednost što su manje vidljive, što znači da ne narušavaju estetiku okoline. Ove cisterne se obično postavljaju ispod površine zemlje, što ih čini idealnim za upotrebu u vrtovima i parkovima gde je estetika bitna. Osim toga, podzemne cisterne su manje podložne isparavanju vode, što znači da se voda skladišti na sigurnom i ostaje čista i zdrava za upotrebu.

Izbor plasticne cisterne

Kada se odlučujete za izbor između podzemnih i nadzemnih cisterni, važno je razmotriti vaše potrebe i specifične uslove okoline. Podzemne cisterne su idealne za upotrebu u ograničenom prostoru, dok su nadzemne cisterne bolje za kućnu upotrebu ili za upotrebu u poljoprivrednim i industrijskim postrojenjima. Oba tipa cisterni su izrađena od trajnog HDPE materijala, što ih čini otpornim na koroziju i dugotrajnim.

Na kraju, bez obzira na to koju cisternu odaberete, važno je da redovno održavate svoju cisternu kako biste osigurali da je voda koja se skladišti u njoj čista i zdrava za upotrebu. Redovno čišćenje i dezinfekcija cisterne su ključni za održavanje vode čistom i zdravom. Takođe, važno je da proverite cisternu redovno kako biste bili sigurni da nema curenja ili drugih problema koji bi mogli uticati na kvalitet vode.